ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ(Η ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΣΕΙΣ ΞΥΛΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ : ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΔΗΜΟΤΙΚΗ(Η ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΣΕΙΣ ΞΥΛΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ : ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑ

.

.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΗ(Η ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΣΕΙΣ ΞΥΛΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ : ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑ



   -   Εναλλακτική βιολογική   λύση   :  κοπροθέρμαση  , σουπιδοθέρμαση , pelletς κλπ
 -   Επιτέλους, να  ζεσταίνεται  φτηνά το κοκκαλάκι  μας
-    Να αλλάξουμε  εύκολα και  απλά τη  ζωή μας , τη νοοτροπίας  μας, τη φινέτσα μας
-    Να  δουλέψουν   300  και  πλέον  θερμαστές  στο Νομό  μας, καθώς  και όλοι οι
     αυναφείς   επαγγελματικοί  κλάδοι, συμβάλλοντας  στην τοπική ανάπτυξη
-   Να  γίνουμε   με το σωστό  και  …οικονομικό  τρόπο  μοντέρνοι  οικολόγοι






   Η   οικονομική  κρίση  στην περιοχή μας  είναι γνωστό ότι καθιστά  τον  χειμώνα  ανελέητο
για  τις τσέπες  μας, λόγω κόστους καυσίμων.
   Οι   λύσεις  αερόθερμων κι ηλεκτρικών  δείχνουν  ΔΕΗ, που εκτός από ανεπαρκείς, παραπέμπουν   και  στα…  γούστα του δημοσίου, μέσω των λογαριασμών της , στα ακίνητά μας.
   Η  λύση  της  τηλεθέρμανσης  κάηκε  στο ζέσταμα  και θα…αργήσει. Το ίδιο και το αέριο.
   Οι  προγενέστερες λύσεις  των μαζούτ, των ξυλόσομπων  , των τζακιών (παίζεται) και  των
λοιπών  θερμαστρών  μας  γυρίζει  πίσω  στην εποχή  του…ακάκιου, χώρια που  καθιστούν  άχρηστες  τις  ήδη τόσο κοστοβόρες  εγκαταστάσεις  των λοιπών  κεντρικών μας θερμάνσεων.

   Η λύση  που ανατέλλει  είναι  αυτή  της  ξυλοθέρμανσης, με  τις εναλλακτικές  αυτής  των διαφόρων : pellets ,βιομαζών, κοπροθέρμανση, σκουπιδοθέρμανση  κλπ

  Καταλληλότερο  σημείο  τοποθέτησης  μεγάλων κοινών λέβητων και χώρων καύσης βιολογικού υλικού  (ξύλων, pellets κλπ), εντός των κενών  των τετραγώνων  των  πολυκατοικιών, με  πολυπλόκαμη  θερμοϋδραϋλική  σύνδεση(ενισχυτική, εναλλακτική ή επικουρική)  με όλα τα επιμέρους  ατομικά  ή κοινά  συστήματα και δίκτυα των γύρω  του τετραγώνου  πολυκατοικιών ή των οικιών.
Στα  μεγάλα χωριά  μπορεί να είναι  και λίγο πιο απόμακρα, στη μέση  οικοπέδων.
 Σε  κάθε  μεγάλο  κεντρικό   λέβητα  υπεύθυνος  και  ένας  μόνιμος  θερμαστής  24 ώρες ή  με εναλλαγή  κάθε  12ωρο κλπ.
  Στο πλάνο  να σχεδιάζεται η θέρμανση  μελλοντικών επίγειων ή  πολυόροφων parking  στους ίδιους χώρους, να σώζουμε και τα οχήματά μας, από το κόστος χειμώνα.
  Στο πλάνο  και  διάφορων μορφών θερμοκήπια, που θα ενισχύσουν την παραγωγή  μας  και την αυτάρκειά  μας, την  ιδιοκατανάλωση μας, την μελλοντική  μας  μαζική  παραγωγή.
  Τα ΄΄ άνθη  του χειμώνα΄΄ είναι πολλά  και  μεταφορικά  και στην κυριολεξία ( πανσέδες, τουλίπες, χρυσάνθεμα, εντελβάϊς, τούνδρας  κλπ)  αλλά και οπωροκηπευτικά (πρώην Κρήτης)
   Στις  φωτιές  κάθε χρόνο, εκτός  από παράλληλη  γιορτή  τσίπουρων , να  υπάρχει περιήγηση  στα θερμοκήπια μας, τα  περιβόλια του χειμώνα μας. Να χτυπάμε το χειμώνα με χειμώνα.
   Αρκεί βέβαια να έχουμε προβλέψει …  τον αποχιονισμό και την ξενάγηση και την γενική  ανοργανωσιά μας… Να ενισχύσουμε την κοινωνική και πολιτική  ωριμότητά μας, με  συνέχεια και συνέπεια της  Αρχής  στον τόπο μας.
   Και  να αφήσουμε  τα τάκλιν εντός  των γηπέδων, κι όχι στη δημόσια ζωή…

          Κι  εδώ  αρχίζει  το  τραγούδι  της …. ανεφάρμοστης  φάλαινας:  ταχαμουδεγίνεται , ταχαμουπροχωρημένα όλα,  κι  εμείς  όλοι  είμαστε … πίσω, άστο  για άλλον , άστο γι αύριο  κλπ
          Και  γίνονται  τα δόντια μας κομπρεσέρ,  η δε  τσέπη  μας τετράϊχνα σπινάρει ,πανί με πανί.
           Και  πιάνουμε  την Αθήνα  συνεχώς από το γιακά , να  μας  στείλλει  ήλιο στη Φλώρινα

          Κι  όμως, όλα είναι  μπροστά μας και πολύ  συγκεκριμένα
          - Γίνονται  ή  δεν γίνονται  δημοτικές  ή  και ιδιωτικές   επιχειρήσεις  ξυλοθέρμανσης, ή  λοιπές, ως παράρτηματα ή μη  των επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης  ή  και  των ΔΕΥΑ   ακόμα;
         -  Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν  σύλλογος  θερμοϋδραυλικών (ώσπου να  σκεφτούμε …πάεν κι έρθεν), ξυλέμποροι, Δασοσυνεταιρισμοί, EAΣ, Σύλλογος Κτηνοτρόφων  κλπ;       
           Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν   οι  πωλητές υγρών καυσίμων, φωτοβολταϊκών , αλουμινίων
           Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν  αυτόνομοι επιχειρηματίες, ακόμα και ΄ ΄άτυπος καφές διαχειριστών΄΄ πολυκατοικιών , ιδιώτες ή σύλλογοι  γειτονιών κλπ  σύλλογοι ή ιδιώτες;
            Τι περιμένουν;
           Κίνητρο και τρόπος  οι οικονομίες κλίμακος μαζικής προμήθειας καυσίμου ύλης και  η δυνατότητα επικερδούς παροχής  ,  με αυτόνομο  τρόπο ,  ξεχωριστών συνδέσεων(με ρολόϊ ).
             Γιατί όχι, εκτός από το μπελά της επιμέρους προμήθειας  καυσίμων  από κάθε  σπίτι, να γλυτώσουν όλοι κι από το μπελά του διαχειριστή καυσίμων  και για τις πέριξ πολυκατοικίες.
             Σε κάθε  περίπτωση  είναι  η επιλογή   επικουρικής και εναλλακτικής λύσης θέρμανσης .
            Κανείς  δεν  θα δουλεύει  για  την ψυχή  της μάνας του, πρέπει όλοι να κερδίζουν, με  τελικό όμως  κόστος  σε χρήμα, φθορές,καθαριότητα, εργατοώρες,περιβάλλον, φθηνότερο για τον τελικό καταναλωτή και με αυξημένους καταναλωτές και ποσά κατανάλωσης και τοπική ανάπτυξη.
            Εντάξει, να αναζητηθούν  όλα τα προβλεπόμενα εργαλεία  χρηματοδότησης αυτών των επενδύσεων, τίποτε  όμως  δεν μπορεί να αντικαταστήσει  την ιδιοεισφορά  του  αρχικού  παγίου  κεφαλαίου  και του αρχικού  κεφαλαίου κίνησης, από το επόμενο, κι όλας , θέρος : 
           - Γράφονται  αρχικοί  συνδρομητές ή και μέτοχοι (  με προκαταβολή) και μαζεύεται  αρχικό ποσό  κεφαλαίου  ή  ίδρυσης και οργάνωσης. Δεκτές χορηγίες και δωρεές ή ενισχύσεις.
          -  Συνεισφέρεται , σε είδος, η   καύσιμη ύλη  ή  η δυνατότητα  συνεχούς παροχής  της.
           -  Παραγγέλλεται  ο  εξοπλισμός  των εγκαταστάσεων, με πίστωση ή άλλο πιστοδοτικό τρόπο,
προσκομίζοντας   καταστάσεις  μελλοντικών  ροών  και λογαριασμούς  εκμετάλλευσης  και αποτελεσμάτων χρήσεις  5ετίας  και  σχετική μελέτη, στηριζόμενοι  σε  συμφωνητικά  εσόδων  και προμήθειας  καυσίμου ύλης.  Δεκτές  και  εισφορές σε είδος ή δωρεές  εξοπλισμού ή  και εγκαταστάσεων από οπουδήποτε.  Χορηγίες, με  συμφωνίες  ειδικών τιμών, ομοίως δεκτές.
-          Γίνονται οι εγκαταστάσεις και οι συνδέσεις τους  μέχρι  τέλος  Οκτωβρίου  2012, με ήδη προπληρωμένη τη  λειτουργία  των ήδη συνδρομητών, μέχρι τότε , για όλο  το χειμώνα του  2012-2013.
-          Από κοντά  παρότρυνση  και καθοδήγηση και ενέργειες,τινάς ηγεσίας-εποπτείας.
-          Και  ξεκινάει ένας πρώτος, διαφορετικός χειμώνας, στην περιοχή  μας , με  τόσες  οικογένειες  να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.
-          Με  τόσες  οικογένειες συναφών επαγγελμάτων, που  θα ανοίξουν οι δουλειές τους.
-          Με  τόσες οικογένειες  να  έχουν εξασφαλίσει  θέσεις  εργασίας, ως θερμαστές κλπ.

                                     Κων/νος   Χ. Μπομπότας

            ΥΓ:   Το  κακό  στην περιοχή μας είναι ότι  οι περισσότεροι  πολίτες είναι αναβλητικοί, οι περισσότεροι  πολιτικοί  ωφελιμιστές και  ράθυμοι  ψηφοθήρες ευκολίας , επικρατεί  δε η λογική  της  αναμονής  από  τον Θεό Κράτος  των  επιδοτήσεων, που  θα τα διαχειρίζονται  οι αποσπασμένοι σωτήρες μας , κι όλοι μαζί  θα κάθονται και θα απολαμβάνουν τα αγαθά του πολιτισμού.
                     Πρέπει  να βγεί  στο προσκήνιο  νέα  αντίληψη  δημιουργίας και παραγωγής, που θα αντικαταστήσει , θα καθοδηγήσει και θα εμπνεύσει  τα σύνολα. Πού, όμως,  θα  την πιστέψουν.
                     Θα  μπορεί και θα ξέρει  να οδηγήσει  τους επιχειρηματίες και τους πολίτες  στην κάθε  Αλεξάνδρεια οδό  της  κατάκτησης ενός   καλύτερου κόσμου , με όλους, για όλους.
                     Στην κάθε   Νέα Ρώμη,  στο  σταυροδρόμι  νέων αντιλήψεων.
                     Σε κάθε   Ιθάκη  της δικής μας  αυτοπεποίθησης .
                     Στην  αρχή  τυποποιημένα κι αριθμημένα τα βήματα  του χορού, χωρίς μουσική.
                     Υστερα μη  τους φοβάσαι  τους χορευτές , θα μπορούν να διδάξουν κι άλλους….
                     Ναι, μπορεί  μία νέα   φλόγα αντίληψης  να κάψει, ως κάτοπτρο, το σύνολο των ατομικών  μονόξυλων των Αβάρων …. Από μακριά….
                      Για να μπορούμε να ταξιδεύουμε  ελεύθερα, να μη μας μπλοκάρει κανείς….