ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (Δ.Ε.Α.Α.Β) ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (Δ.Ε.Α.Α.Β) ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

.

.

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (Δ.Ε.Α.Α.Β) ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ


  Oλοι θυμούνται την πάλαι ποτέ ανακοίνωση του Δήμου μας να  μην ποτίζουμε τους κήπους μας με  ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ, γιατί  είναι πολύτιμο και γιατί το αναλώνουμε  άσκοπα.
        Και όλοι  αγανακτούσαν, διότι  ΔΕΝ ΕΧΕΙ άλλο νερό  κατάλληλο για άρδευση, ακόμα και για τα όμβρια  μόνο αποχετευτικοί αγωγοί έχουν μέχρι σήμερα κατασκευαστεί.
 Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει νερό ύδρευσης  σταβλικών και λοιπών αγροτικών αρδεύσεων, δεν έχει ούτε ειδικό νερό  για  βιομηχανική ή άλλες παρεμφερείς χρήσεις.



  Κάτω φωτο σύγχρονη κτηνοτροφική ποτίστρα ελεγχόμενης ροής



   Σε όλες τις παραπάνω χρήσεις αναλώνεται το κοινό νερό  της βρύσης, το οποίο η έλλειψη  άλλων  εναλλακτικών δικτύων   το  αποκαλεί πόσιμο  νερό, λες και η μόνη χρήση  του είναι  η πόση, λες και πρόσκειται για κανένα εμφιαλωμένο  νερό.
   Και με το ίδιο αυτό νερό  τροφοδοτούνται οι στάβλοι, οι αγροτικές αρδεύσεις, οι βιομηχανίες, με αποτέλεσμα  να μιλούν  οι  αγρότες μας για  νερά  «κοπανιστά» στις τηλεοράσεις (σα να μιλάνε για κανένα χταπόδι ) εννοώντας προφανώς το λογαριασμό του νερού .
    Παρά  τις  εξόχως  αξιέπαινες  προσπάθειες και ενέργειες  της  καλής  Δημοτικής μας  Αρχής,  το νερό της κοινής  ΔΕΥΑΦ  όπως και να το κάνουμε πόσιμο είναι, με τιμή ( όπως και  να χει )πόσιμου.

    Ενώ  υπάρχει  άφθονο  μη πόσιμο  νερό   στην περιοχή μας , από ποτάμια, λίμνες , ταμιευτήρες,  γεωτρήσεις , επίγεια και υπόγεια , που ενώ  υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί  για όλες τις λοιπές παραπάνω  χρήσεις, εκτός ανθρώπινης πόσης, εν τούτοις λείπει  το  όραμα, το σχέδιο  και η τεχνογνωσία ,  για  συμβατικές χρήσης άρδευσης  και  κτηνοτροφίας , βιομηχανίας κλπ  μέχρι  υπερσύγχρονες  πχ στάγδην άρδευση , ριζοπότισμα κλπ από όλες τις Αιρετές Αρχές  μέχρι σήμερα.

   Κι όμως, είναι κρεμαστή  φραουλοκαλλιέργεια, σε ειδικό θερμοκήπιο, πολλών βαθμών μείον.


   Αλλά ακόμα και  για τουριστική –επισκέψιμη χρήση.
    Διεύρυνση, αλλαγή ροής,  εκμετάλλευση φυσικών  ή τεχνητών  ταμιευτήρων, ποταμών, λιμνών , επίγειων και υπόγειων, με στόχο την  επισκέψιμη  τουριστική χρήση, κι όχι μόνο, από αναψυχή και άθληση το καλοκαίρι, μέχρι  κατασκευή παγοδρόμων το χειμώνα.


     Εναλλακτική εκμετάλλευση  ταμιευτήρων για χρήση  ΔΕΗ. Kάτω φωτο  Φράγμα Παπαδιάς

    Παράλληλα με  την  τεχνητή οργιώδη βλάστηση  σε τεχνητές όχθες (με το πέρασμα το χρόνου θα φαίνονται  όλα φυσικά), οι σκαλωτοί ταμιευτήρες  στη διαδρομή των ποταμών, με τις  τεχνητές  φυτείες  φυσικών  καλαμώνων, οι  κατάλληλα φυτεμένες ιτιές κοινές και κλαίουσες ,  η καλλιέργεια  εξειδικευμένων ειδών ψαριού  (από καραβίδες μέχρι πέστροφες) κλπ κλπ


   Λείπει η φαντασία,  η  οργάνωση  και η υποδομή.
   Λείπει  το σχέδιο λειτουργίας και η αυτοχρηματοδότηση, η κυλιόμενη ηγεσία, η ομαδική συνέργεια, η ολική ποιότητα , οι οικονομίες κλίμακας, η εκμετάλλευση συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
     Δεν είναι δυνατόν να στοχεύει  ο Δήμος  δωρεάν  ή το χαμηλότερο  δυνατόν ρεύμα και  να μη στοχεύει  σε  διαφορετικά νερά, διαφορετικών χρήσεων και  τιμολογίων, για ευνόητους αναπτυξιακούς λόγους.
    Δεν είναι δυνατόν  να μη συνδέονται όλα σε ένα πλήρως  δομημένο και οργανωμένο σχέδιο, με όραμα

    Γιατί  λοιπόν ξεχωριστή  δημοτική επιχείρηση (Θυγατρική της ΔΕΥΑΦ)  αγροτικών-βιομηχανικών και επισκέψιμων  τουριστικών εκμεταλλεύσεων;
    Για λόγους  διαφορετικότητας  διοίκησης και  λογιστικών χειρισμών  από  το ίδιο  λογιστήριο της ΔΕΥΑΦ αλλά και για λόγους άλλων πηγών και δράσεων  και άλλων εγκαταστάσεων κλπ
     Γιατί τα έσοδα των δράσεών  της  θα πρέπει να είναι τριμηνιαία,   εξαμηνιαία  ή και ετήσια, ανάλογα με το είδος  των υπηρεσιών , από  τιμολόγια , επιδοτήσεις , ΟΑΕΔ, Ιδιωτικές  παροχές ή Δημόσιες ,  μέχρι  και  εισφορά  παραγωγής , ως προϊόν πώλησης  σε είδος (ώστε  το νερό να αποτελεί  κόστος εκμετάλλευσης  και να παρακρατείται, όταν πουλιούνται τα ζωντανά και η σοδειά κλπ)
    Η βάση  της Διοίκησης  να αποτελείται από  αποσπασμένα στελέχη της  ΔΕΥΑΦ, όλων  των ειδών και των αρμοδιοτήτων  αλλά  δεν  φτάνει αυτό.
    Χρειάζεται  υποδομή  υπαίθριας οργάνωσης, λειτουργίας και φύλαξης, όλο το 24ωρο όλων των εγκαταστάσεων και των αγροτικων- βιμηχανικών και λοιπών δικτύων  και υδάτινων πηγών.
     Ακόμα και σήμερα οι  αγωγοί  ύδρευσης της πόλης μας σπάνουν, για να ποτίσουν  τις παρακείμενες φυτείες  τους παρακείμενοι  αγρότες, με αποτέλεσμα χιλιάδες κυβικά  των συμπολιτών μας να χάνονται  άδικα άσκοπα και τόσο δαπανηρά για το σύνολο.
     Χρειάζεται  δανεικό προσωπικό από την Αγροφυλακή, χρειάζεται  πρακτική εξάσκηση από τα ΤΕΙ μας , συνδρομή των ίδιων των ΤΕΙ , χρειάζεται  προγράμματα  εποχιακών το καλοκαίρι κυρίως, με εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις ή συγχρηματοδοτήσεις, ιδιωτικές, δημόσιες ή ευρωπαϊκές.
     Αλλά ούτε αυτό φτάνει μόνο του για την υποδειγματική  λειτουργία  του σχεδίου, που θα υπακούσει στην αγροτική άρδευση και ύδρευση  των μονάδων και των εγκαταστάσεων ζωϊκής και φυτικής παραγωγής μας.
     Χρειάζεται  σύσταση  ειδικής  μονάδας οργάνωσης  των ίδιων των αγροτών μας, αφού αυτοί θα δουλεύουν  και  θα  χρησιμοποιούν τα  νερά, κι όχι μόνο.
     Μια τυπικά δομημένη και οργανωμένη  κυλιόμενη οργάνωση  υδροφυλακής και υδρολειτουργίας  αγροτικής κτηνοτροφικής και βομηχανικής  άρδευσης και ύδρευσης, επισκέψιμου τουριστικά τύπου.
 Μια  Υδροφυλακή  (τύπου  αγροτικών ΤΕΑ και   Αγροφυλακής , με  γνώσεις ΔΕΥΑΦ αλλά και   Ξενάγησης)  και  παράλληλα λειτουργοί  των αγροτικών, βιομηχανικών και επισκέψιμων εκμεταλλεύσεων, που θα λειτουργεί και θα επισκευάζει  όλες τις υποδομές, σε συνεργασία με τη μητρική  ΔΕΥΑΦ και με αρωγό το Δήμο αλλά και όλες τις Δημοσιες Αρχές, τις συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες και τις λοιπές κοινωνικές πρωτοβουλίες  εθελοντισμού κλπ.
  Αρκετοί  νέοι αγρότες έχουν  την ευχέρεια  να υπηρετήσουν  το νέο θεσμό, που μπορεί να είναι  πολλαπλών  ειδών  συνχρηματοδότησης ή και αυτοχρηματοδότησης ή και προβλεπόμενου εθελοντισμού…
   Μικτό σώμα 100(1-2 ανά χωριό)  ειδικών  αγροτικών «κομμάντος» αγροτών-υδραυλικών-φυλάκων –ξεναγών, με  επικούρηση  και της  δασοπυρόσβεσης και της χιονοπροστασίας. όλο το έτος.
    Σήμα τoπικού  συστήματος( αγροτικής κυρίως)  Υδροφυλακής  το  V Δ, σα λοχιόσημο,    (V=Υετός(βροχή)  Δ=Γαία), που θα ενεργοποιήσει επωφελώς και θετικά τους νέους αγρότες μας και τους  ανέργους νέους μας… Και όχι μόνο…
   Η  μαγεία της «στρατοκρατικής»  δομής κοινωνικού «προσκοπικού»  τύπου, με βαθμούς και αξιώματα , κοινωνικές βραβεύσεις και επίσημη προϋπηρεσία για μετέπειτα πορεία των νέων…
   Κοντά στη γή μας και δίπλα στον άνθρωπο και τη δραστηριότητά  του, όλες τις εποχές…
   
    Το  παρόν  αποτελεί άμεση και φυσική  συνέχεια  του προγενέστερου παρακάτω άρθρου μας:

    ΟΡΟΠΕΔΙΟ  ΦΛΩΡΙΝΑΣ : ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ  ΣΤΡΟΦΗΣ  ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


                                                                     Κων/νος  Χ. Μπομπότας

ΥΓ:   Το  σχέδιο  για  αγροτική –βιομηχανική  άρδευση  και ύδρευση-αποχέτευση   πρέπει να συμπορευτεί και να συνοδευτεί από  σχέδιο  αστικής  ύδρευσης και αποχέτευσης εντός των Αγροτικών Δημοτικών Διαμερισμάτων  από την ΔΕΥΑΦ (κατά τα πρότυπα καθαρά της ΔΕΥΑΦ)., ώστε σε βάθος χρόνου να είναι εφικτές  εγκαταστάσεις  τηλεθέρμανσης ή ακόμα και  ξυλοθέρμανσης σε όλα τα χωριά μας , βλέπε πιο κάτω:
               
ΔΗΜΟΤΙΚΗ(Η ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΣΕΙΣ ΞΥΛΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ : ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑ

.