ΦΛΩΡΙΝΑ 4ο ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ: πορεία προς τα μπρος ή εκφυλισμός; - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : 4ο ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ: πορεία προς τα μπρος ή εκφυλισμός;

.

.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

4ο ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ: πορεία προς τα μπρος ή εκφυλισμός;

Ολοκληρώθηκε τη  Κυριακή 13 Ιουλίου το  4ο Παμμακεδονικό αντάμωμα στη Σιταριά Φλώρινας με λιγότερη αισιοδοξία για το μέλλον της διοργάνωσης και πολλά ερωτηματικά.
Σημαντικά λιγότερος ο κόσμος που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις και ακόμα λιγότεροι αυτοί που ικανοποιήθηκαν από τα δρώμενα.
Κι αυτό το λέμε γιατί ήταν πολλοί αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν για λάθη και παραλείψεις στη διοργάνωση του 4ου Παμμακεδονικού ανταμώματος στη Σιταριά.



Ο σύλλογος «Νέοι ορίζοντες» της Σιταριάς ξεκίνησε τη δράση αυτή πριν μερικά χρόνια, φιλοδοξώντας να αποτελέσει το σημείο αναφοράς των απανταχού Μακεδόνων, που ασχολούνται με τον πολιτισμό και να έχει περίοπτη θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας και όχι μόνο. Και μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά αγκαλιάστηκε από φορείς και πολίτες. Κάθε χρόνο γίνονταν το αδιαχώρητο στο τριήμερο των εκδηλώσεων.
Φέτος όλα πήγανε στραβά. Ή αν θέλετε έτσι τα είδαμε εμείς. Ο πήχης μπήκε πολύ χαμηλά και η εκδήλωση δεν άρεσε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέπτες ήταν πολύ λιγότεροι απ’ ότι τις άλλες φορές. Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα δεν  τους έδωσε περιθώρια χρόνου να συμμετάσχουν. Ήταν και η πλημμελής ενημέρωση που συνέβαλε στην απουσία του κόσμου.
Τα πολλά χορευτικά τμήματα και οι πολλοί χοροί που παρουσιάσανε και τα τρία βράδια τράβηξαν μέχρι αργά και πέρα από τις 2, οπότε ήταν βραδιές παρουσίας των χορευτικών και μόνο.  Εκτός και αν αυτός ήταν  σκοπός του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και του προγράμματος.
Η έλλειψη σωστού σχεδιασμού και οργάνωσης, η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η εκδήλωση ήταν τέτοια που υπήρξε σύλλογος που χόρεψε και δέκα χορούς. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι με τους 50-60 συλλόγους πόσες ώρες χρειάζονται μόνο γι’ αυτούς.  Οπότε όσοι και όσες ήθελαν να χορέψουν μείνανε στα κρύα της προχειρότητας της οργάνωσης.
 Οι εκδηλώσεις γίνονται για τον κόσμο, για τους επισκέπτες και δεν είναι φολκλόρ. Είναι μια συγκεκριμένη εκδήλωση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και περιεχόμενο. Αλήθεια τι γυρεύουν στην εκδήλωση οι Πόντιοι, οι Κρήτες, οι Θρακιώτες; Αν θέλουν να καλέσουν και άλλους πλην μακεδονικών συλλόγων ας αλλάξουν τον τίτλο, να πάψει να λέγεται Παμμακεδονικό.
Η διαχείριση των συλλόγων θα πρέπει να είναι ανάλογη του χρόνου του τριημέρου, έτσι που να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά.  Γιατί αυτοί πρέπει είναι οι πρωταγωνιστές, γι’ αυτούς γίνονται οι εκδηλώσεις, αυτοί πρέπει πρωτίστως να ικανοποιηθούν. Κι αυτοί δεν χόρεψαν ή ελάχιστα χόρεψαν και έφυγαν πικραμένοι.
Να καλούνται σύλλογοι που έχουν να μας δείξουν και κάτι διαφορετικό στο χορό και τη μουσική. Για να καταγράψουμε και να μάθουμε τους μακεδονικούς χορούς χωρίς ξένες προσμίξεις και φκιασίδια, για να αντιληφθούμε την ομοιότητα και σε ποιο βαθμό υπάρχει αυτή  στο χορό και την μουσική της κάθε μακεδονικής περιοχής. Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι το Παμμακεδονικό αντάμωμα.
Και βέβαια πάνω απ’ όλα ενδιαφέρει η συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις. Αυτό το υπερθέαμα της πολυχρωμίας και της μαζικότητας της Κυριακής το βράδυ θα μπορούσε να ήταν ακόμα ζωντανότερο και μεγαλύτερο αν συμμετείχαν και οι πολίτες.
Υπήρξαν και οι λεπτομέρειες που δίνανε τον τόνο στην προχειρότητα και έδειχναν ότι όλα είναι χύμα στο κύμα. Δεν υπήρχε ούτε ένας από το Δ.Σ. του συλλόγου για να υποδεχτεί τους προσκεκλημένους, με αποτέλεσμα να υπάρχει αταξία ως προς το που πρέπει να καθίσει ο καθένας. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας να κάθεται μακράν του Δημάρχου και του εκπροσώπου της Περιφέρειας. Η παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, πέρασε εντελώς απαρατήρητη από το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου αφού κανένας δεν ήταν για να τους υποδεχτεί. Τουλάχιστον να σεβόμαστε τους θεσμούς αν θέλουμε να μας σέβονται και οι πολίτες.
Η αποθέωση ήταν ότι το τραπέζι των επισήμων στόλιζε ένα βάζο με πλαστικά λουλούδια!!! Σ’ ολόκληρο χωριό δεν βρέθηκαν λίγα φυσικά λουλούδια και προσφύγανε στα πλαστικά!!! Έλεος.
Ο πρόεδρος του συλλόγου επέδωσε τιμητικές  πλακέτες και διπλώματα σε ορισμένους. Όμως έγινε με τέτοιο τρόπο που πέρασε εντελώς απαρατήρητο ως γεγονός.
 Ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση της εκδήλωσης την Κυριακή από τους φορείς, τους αποκαλούμενους επισήμους. Ούτε ένας εκλεγμένος παρών, πλην  του κ. Σωτήρη Βόσδου. Εξαφανίστηκαν όλοι. Βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι,  δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι.
 Το Παμμακεδονικό αντάμωμα δεν είναι μόνο σουβλάκια και μπύρες, που ομολογουμένως λειτούργησαν πολύ καλά. Και με την ευκαιρία τα σουβλάκια ήταν νοστιμότατα. Είναι πάνω απ’ όλα πολιτισμός. Κι αυτόν δεν μπορείς να τον αντιμετωπίζεις στο γόνατο.
Διαφορετικά κινδυνεύει να εκφυλιστεί σε ένα φολκλόρ χορών που βλέπουμε καθημερινά και δεν μας συγκινεί πια.
 Ευχόμαστε κι ελπίζουμε στο 5ο Παμμακεδονικό αντάμωμα να έχουμε καλύτερες προσλαμβάνουσες παραστάσεις και να ικανοποιηθούμε ως επισκέπτες. Να πετύχει τους στόχους και τους σκοπούς με τους οποίους ξεκίνησε τις εκδηλώσεις  αυτές ο σύλλογος «Νέοι Ορίζοντες»
http://parathrhthsflorina.blogspot.gr/2014/07/4.html?spref=fb