ΦΛΩΡΙΝΑ Συνάντηση Ράιχενμπαχ με πέντε δημάρχους για το πιλοτικό πρόγραμμα - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Συνάντηση Ράιχενμπαχ με πέντε δημάρχους για το πιλοτικό πρόγραμμα

.

.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Συνάντηση Ράιχενμπαχ με πέντε δημάρχους για το πιλοτικό πρόγραμμα

Toυ Δημήτρη Κατσαγάννη
Συνάντηση είχε χθες ο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (task force), Χορστ Ράιχενμπαχ,με τους νυν και νεοεκλεγέντες Δημάρχους καθώς και στελέχη των πέντε Δήμων που ολοκλήρωσαν το πιλοτικό πρόγραμμα παροχής τεχνικής βοήθειας από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα. Oι δήμοι αυτού είναι : Θεσσαλονίκη,  Πρέσπες, Σκόπελος,  Καρπενήσι και Σπάρτη.





Το αντικείμενο του προγράμματος αυτού ήταν η παροχή τεχνικής βοήθειας  στους τομείς του επιχειρησιακού προγραμματισμού, της απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των οργανωτικών δομών, της στοχοθεσίας και της οικονομικής διαχείρισης. Το πρόγραμμα διήρκεσε οχτώ μήνες και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τη βοήθεια Ευρωπαίων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων.

​Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν και εξέφρασαν μάλιστα την προθυμία των Δήμων τους για την συνέχιση του εγχειρήματος με στόχο την εφαρμογή των αποτελεσμάτων στην λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών.

​Οι Δήμαρχοι ζήτησαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Εσωτερικών για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου των Δήμων και, με αυτόν τον τρόπο, την διευκόλυνση εφαρμογής των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστεί και οι Δήμαρχοι ζήτησαν οι συστάσεις που προέκυψαν να υλοποιηθούν.

​Ο Χορστ Ράιχενμπαχ εξέφρασε την πίστη του στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα  προέτρεψε τους Δημάρχους να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στην νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Χώρας, μέσα από την ενδυνάμωση των Δήμων των οποίων προΐστανται.

​"Οι πέντε πιλοτικοί δήμοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν όλες εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει πιο αποδοτική η παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Αυτό όμως δεν αρκεί. Θα πρέπει και η Πολιτεία να απλοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο τώρα παράγει τη γραφειοκρατία που δυσχεραίνει τη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων", δήλωσε ο κ. Ράιχενμπαχ στο τέλος της συνάντησης.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να ξεκινήσει  ένας γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών για την επέκταση του προγράμματος και την εξειδίκευση των περαιτέρω δράσεων, με τελικό στόχο την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όπως προβλέπονται στον οδικό χάρτη για την τοπική αυτοδιοίκηση.





Πηγή:www.capital.gr