ΦΛΩΡΙΝΑ ΛΟΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ: ΛΟΦΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΕΡΔΟΣ - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΛΟΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ: ΛΟΦΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΕΡΔΟΣ

.

.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΛΟΦΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ: ΛΟΦΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΕΡΔΟΣ

      Είμαστε, χρόνια τώρα όλοι μας, τόσο αδιάφοροι για το λόφο μας , σα να μην είναι  μέρος της πόλης μας  αυτό το υπέροχο αστικό άλσος κι αυτός ο βιότοπος  αλλά  σα να είναι πχ στο Μαλιμάδι.
     Λίγοι  ανεβαίνουν, ακόμα λιγότεροι  ενδιαφέρονται , σα να μην υπάρχει.
      Κι ας είναι  τόπος  που  μπορεί να μας προσπορίσει  εκτός από αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, υγεία  και την ίδια την οικονομική ευημερία και την οικονομική άνθηση και ανάπτυξη στην πόλη μας.
       Πώς;  Με μαγευτικό και ονειρικό τρόπο:




           ΑΠΟ  ΤΟ ΥΨΟΣ  ΤΟΥ ΦΟΟΦ  ΚΑΙ ΚΑΤΩ:


       Αν αληθεύει  ότι  έχει  ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ  ο λόφος χαρακτηριστεί  σαν  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ παρακαλώ , χρειάζεται  άμεσο σχέδιο απένταξης  και πλήρης  επανασχεδιασμός του, με ένταξη  σε ευρύτερο σχέδιο  τοπικής ανάπτυξης.
        Δε γίνεται να μη  μπορούν ούτε τα καταφύγια της Αιμιλιανού  να ανοίξουν, ούτε παραβούνια αρτηρία να κατασκευαστεί,  χωρίς   την κυρία Αρχαιολογία. Κι όμως:

        Ούτε ο αρχαιολογικός  χώρος  της  Ηράκλειας Λυγκιστηϊδας   έχει  υποδομές και πρόγραμμα επισκεψιμότητας, ούτε σχετική  ξενάγηση, ούτε σύνδεση και ένταξή του  σε ευρύτερο σχέδιο, κι ας είναι 2 βήματα από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα,  κι άλλο τόσο από το χώρο που μπορεί να γίνει αρχαίο θέατρο σύγχρονης κατασκευής(παλιότερη σκέψη μας) , στο αμφιπρανές πάνω από τα  καταφύγια.
 Μάλιστα,  συνδυάζοντας  πλήρη  διάνοιξη της παραβούνιας οδικής αρτηρίας , που μπορεί κυκλικά να ανεβαίνει λίγο μετά την εκκλησία των  παλαιοημερολογητών  στο βουνό και να κατεβαίνει στο χώρο του αμφιθεάτρου  από το ΦΟΟΦ, δίπλα  από το εκκλησάκι  του Αγίου  Παντελεήμονος :




    Αλήθεια, πόση φαντασία λείπει σε αυτό τον τόπο, να έχει μπροστά του ένα λόφο, που φωτιζόμενος σχηματίζει  βυζαντινό στέμμα με το σταυρό στην κορυφή και  στη βάση την οδό Αυγουστίνου , να βρέχεται  από ένα πανέμορφο γραφικό ποτάμι , σαν από παραμύθι δόγηδων και να μην τα αξιοποιεί όλα αυτά στο σύνολό τους, χειμώνα καλοκαίρι.

    Γιατί να μην είναι  το ένα ταβερνάκι  στο βουνό  η «ταβέρνα των κυνηγών» που σκότωσαν τον κακό το λύκο του παραμυθιού, που  εδρεύει  στο «Αλσος» , το άλλο ταβερνάκι.

    Και η τρίτη πανοραμική ταβέρνα(περίπτερο ΦΟΟΦ)   να είναι  το σπιτάκι της κοκκινοσκουφίτσας, με τη γιαγιά της, να κερνάμε τους επισκέπτες  «πρεσπιώτικο» ( φασόλια στη γάστρα με χοιρινό), «της χήρας» (τη γνωστή μας σπλήνα) , «κελιώτικο»  (αρνάκι ή κατσικάκι  γάστρας),  «χωριάτικο»  (λάχανο με κρέας και καυτερό)  και τόσα άλλα τοπικά εδέσματα,  που έχουμε  ή που δεν έχουμε ονοματίσει στον τοπικό ενιαίο μας τσελεμεντέ….που δε φτιάξαμε τόσα χρόνια.




                  Εναέριο  τελερίκ  ΦΟΟΦ –ΒΙΓΛΑ   Δεν είναι  όνειρο, στο λόφο των ονείρων μας




  Υπάρχουν τόσες  ξένες εταιρίες  που στήνουν  σε  τεράστιες πυλώνες ( τύπου ΔΕΗ)  εναέριες κλειστές καμπίνες τελεφερίκ  και παράλληλα αναλαμβάνουν  τα «τουρ οπερέϊτορς»  με  τα  τοπικά ξενοδοχεία, αφού  έχουν αναλάβει και την εκμετάλλευση.
   Να  τους δώσουμε την ευκαιρία  να μας  το κατασκευάσουν, να μας φέρουν κόσμο και να βγάλουν.


                  ΑΠΟ  ΤΗ ΜΕΣΗ , ΣΤΟ ΥΨΟΣ  ΤΟΥ ΦΟΟΦ ΚΑΙ ΠΑΝΩ  

     Τα παραπάνω για το λόφο από τη μέση και κάτω, διότι από τη μέση και πάνω  θέλει άλλο σχέδιο.



                                                     ΟΧΙ   ΧΩΡΙΣ  ΚΕΡΔΟΣ  ΚΕΡΑΤΑ

     Καταρχήν ,τα αγριοκάτσικα  ενταλώς τζάμπα και άδικα τρώνε  την πλούσια  χλωρίδα του λόφου, μετατρέποντας  σε κρανίου τόπο την νότια και ανατολική πλευρά, κι όλο προχωρώντας  μέσα στο πυνκνό δάσος, χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο  αναδάσωσης , με δέντρα που δεν τρώγονται και δεν τα φτάνουν αλλά και μεγαλώνουν γρήγορα  και δεν καίγονται,  όπως καρυδιές και  παυλόβνιες.

   Αναδάσωση στους χώρους  των βοσκημένων πουρναριών και χαμηλών δένδρων με τέτοιου είδους δένδρα ήδη μεγαλωμένα δίμετρα, να ξεφύγουν από τη  μανία των ζωντανών.

   Παράλληλα  πλήρης  μέριμνα  για την επισκεψιμότητα  του λόφου  από τη μέση και πάνω.
     Να περάσει από το Δασαρχείο στο Δήμο Φλώρινας και να συνδιοργανωθεί  με  το κέντρο αναπαραγωγής άγριας πανίδας, που μπορεί να δημιουργηθεί στο χώρο του πρώην ζωολογικού κήπου.
    Χρειάζεται  άσφαλτο  από την είσοδο  του εκτροφείου θηραμάτων κάτω από την Αγία Κυριακή, για να μπορούν όλοι  να ανεβαίνουν στην κορυφή του βουνού και στο Σταυρό οδικώς.
    Και μάλιστα να πληρώνουν και εισητήριο ,υπό τύπου διοδίων, στην είσοδο του θηροτροφείου.
     Στην είσοδο  μπορεί να υπάρχουν και ξεναγοί βουνού για οδικούς περιπατητές .
   
      Και  τι να  κάνουν  στο βουνό, να αγναντεύουν τα αγριοκάτσικα, που σημειωτέον κανείς  δεν ξέρει την ύπαρξή τους ;  Και  αυτό αλλά όχι μόνο αυτό. Χίλια άλλα.

      Να αναβιώσει η γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, όχι στο ίσιωμα, σα να είμαστε χωριό.
       Στο λόφο με το στέμμα , σα να είμαστε βασιλιάδες ...
       Σε όλο το λόφο, όπως παλιά, ιδιαίτερα στα ξέφωτα, στο ΦΟΟΦ  και κυρίως στην κορυφή, στο Σταυρό, με πανοραμική θέα , με βεγγαλικά και μπαλωθιές.

       Κι  όλη η μαγεία της Φλώρινας, καθαρά ως Φλώρινα  στο σταυρό  την ημέρα  εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού,  κατ εντολή του οποίου  φτιάχτηκαν μεγάλοι σταυροί  στην ελληνική ύπαιθρο.
      Να γίνει γνωστό ότι ο Πατροκοσμάς πέρασε από τη Φλώρινα και από τη Σιταριά.



       Τιμώντας παράλληλα τον  Αυγουστίνο , γνήσιο τέκνο  του  Πατροκοσμά, ακόμα μεγαλύτερο φολκλορικό πανηγύρι  πάνω στο Σταυρό, με  τη συμμετοχή  όλων όσων δίδαξε  ο  Πατροκοσμάς, κυρίως  ορεινών ποιμένων :  Ηπειρωτών, Βλάχων, Σαρακατσάνων  κλπ (ο ίδιος  εκ μητρός είχε ρίζα σαρακατσάνικη) . Βεβαίως  και όλων των άλλων.


     
    Μπορούμε να αναβιώσουμε εκεί πάνω τις πάλαι ποτέ εκδηλώσεις  του  Αλκη  Στέα, όσοι τις θυμούνται, πανοραμικά , να τις βλέπουν και να τις ακούν από χιλιόμετρα
   Ο τόπος έχει ανάγκη από υψηλόφρονη παραδοσιακή ελληνοπρέπεια, κι όχι  από ξενοφέστιβαλ .


                    ΑΓΩΝΕΣ  ΑΙΩΡΟΠΤΕΡΙΣΜΟΥ  ΚΑΙ  ΑΛΛΩΝ   ΕΙΔΩΝ  ΠΤΗΣΗΣ



               ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΕΣΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ  ΑΕΤΩΝ-ΓΕΡΑΚΙΩΝ  ΣΕ ΕΝΑΕΡΕΙΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ





                 ΑΚΡΙΒΩΣ  ΑΝΤΙΘΕΤΑ , ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΕΠΙΔΕΙΞΗ   ΓΟΥΛΑΠΤΣΗΔΩΝ




       ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ  ΠΕΖΩΝ , ΜΕ  ΚΙΟΣΚΙΑ, ΒΡΥΣΕΣ  ΚΑΙ ΨΗΣΤΙΚΈΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ



                         ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ  ΒΑΔΗΝ, ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΚΑΙ  ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ




                      ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΦΥΣΗΣ  ΚΑΙ  ΟΡΕΙΝΗ  ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ



                                               ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ  ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ





   ΟΡΕΙΝΟ ΑΙR  SOFT  ( AΠΟΜΙΜΗΣΗ  ΟΠΛΩΝ, ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ AEΡΟΒΟΛΟΥ)


    Ορεινή εκπαίδευση  ομάδων και αθλητών  και  ασκήσεις καταδρομέων και εφέδρων.




   Θέλει πολλά μποφώρ  δημιουργικής τρέλλας, που πηγάζουν από τη δύναμη της αγάπης στο γενέθλιο τόπο μας, με παράλληλη  γνώση και δύναμη, που πηγάζει από την πείρα και τη  θέλησή μας.

  Αυτό που μπορεί να χάσουμε είναι η μιζέρια μας, η ανοργανωσιά μας  και οι παντοειδείς αλυσίδες μας...και οι ήσσονες προσπάθειές  μας!
.
  Το μεράκι και η έμπνευση των συντοπιτών μας  πρέπει να βρεί ξανά τη διέξοδό του, στηριγμένο, τώρα πια, μόνο στις δικές του δυνάμεις....

                                                                 Ο  τριγενής  βιγλάτωρ