ΦΛΩΡΙΝΑ ΞΙΝΟΓΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ : ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ; - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : ΞΙΝΟΓΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ : ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ;

.

.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΞΙΝΟΓΑΛΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ : ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ;

ΕΜΠΟΡΙΚΟ  ΣΗΜΑ  ΤΟ «ΕΠΩΧΟΥΜΕΝΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙ  ΜΕ ΤΑ ΓΚΙΟΥΜΙΑ» φιλοτεχνημένο σε έργο τέχνης!
Ποιός δεν θυμάται  το  γαϊδουράκια από τη Σκοπιά Φλώρινας, φορτωμένα με γκιούμια  γεμάτα με το  τόσο εύγευστο, αγνό και θρεπτικό ξινόγαλο;  
Περιδιαβαίνανε  τις γειτονιές της Φλώρινας και όλοι τρέχανε  να  γεμίσουν  τα ποτήρια και τις κανάτες  τους, μέχρι την τελευταία σταγόνα.




Η νεοελληνική αστυφιλία  και τα καταναλωτικά μας πρότυπα  απέβαλλαν  από τη ζωή μας  το ξινόγαλο, μαζί με τα γκιούμια και τα συμπαθή τετράποδα, αντί  να ταυτίσουμε το ξινόγαλο με  την υγεία μας και  την οικονομική μας ανάπτυξη, όπως έκαναν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί λαοί, στην εξέλιξή τους σε σύγχρονα κράτη.
Και μας  ήρθαν οι χοληστερίνες και τα τριγλυκερίδια, πολύ  εύλογα, κι όχι μόνο αυτό.
Ηρθαν κι  οι ξένοι και οι εταιρίες  και παίρνουν  το δικό μας  γάλα  και μας μοσχοπουλάνε  αυτοί τώρα  πια  ξινόγαλο, με …άλλες  ονομασίες.. 
Και τις  πληρώνουμε  και βαπορίσιες !
     Τώρα πια τρέχουμε  στα σούπερ μάρκετ να πάρουμε   το δικό μας γάλα, εμφιαλωμένο  με διάφορες    ονομασίες, αρκεί να μην είναι από γκιούμι, πάνω σε γαϊδαρο.
      Η νεοελληνική  αστυφιλία  απομάκρυνε τον κόσμο από την ύπαιθρο και συνέτεινε  στην κρίση  της άκριτα  νεόπλουτης  ελληνικής κοινωνίας.

   Ας πάμε  όμως  στο  δέον γενέσθαι, στο εξής:

    Σαφώς  και  οι  εποχές  έχουν αλλάξει   και η  παραδοσιακή ομαδική  κοινωνία των σπιτικών αυλών  έχει αντικατασταθεί από την κοινωνία  της μοναξιάς  και της αποξένωσης, της αλλοτρίωσης και της  βιομηχανοποίησης, την κοινωνία   των πολυκατοικιών, κάτι που δε γυρίζει πίσω.
    Έμεινε  όμως σημαντικό μέρος  του πληθυσμού  μας  στην  ύπαιθρο  κι από την άλλη  οι  σύγχρονες  ανάγκες για  υγιεινή  διατροφή  οδηγούν  στην  αναζήτηση   ξανά  των παλιών δοκιμασμένων  συνταγών, γεύσεων και προϊόντων.

Ανοίγει , συνεπώς  ξανά η αγορά των παλιών παραδοσιακών αγαθών και προϊόντων  και πρέπει  να  τρέξουμε  να προλάβουμε  τις  εξελίξεις.


Ας  δούμε όμως  τί  προσφέρει  το ξινόγαλο :

Το ξινόγαλo αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα.
Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ξινόγαλo είναι υψηλοτάτης βιολογικής αξίας και έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την πρωτεΐνη του ασπραδιού του αυγού.
 Περιέχει λακτόζη, βιταμίνες, μέταλλα και ελάχιστο λίπος. 

  Είναι ένα προϊόν εύγεστο και ευεργετικό για το στομάχι και βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. 
Ακόμα έχει αντιμικροβιακή δράση για ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων, ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν εντερικές λοιμώξεις. 
Ενισχύει αποτελεσματικά την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου, ιδιαίτερα ύστερα από την χορήγηση αντιβιοτικών. 
Ιδανικό για εντερικά προβλήματα, κακή πέψη, δυσκοιλιότητα, διάρροια,  οστεοπόρωση, χοληστερίνη, ζάχαρο ,ανοσοποιητικό, ακόμα και με αντικαρκινική δράση και πρωτίστως οξειδωτική μεταβολική δράση, πλήρως αντιαλλεργικό.
Με σημαντική  αντιγηραντική δράση και συμβολή στη γονιμότητα.

Πως  σερβίρεται :
  



Ιδανικός  συνδυασμός  με  ξινόγαλο  Φλωρίνης  είναι χωριάτικη πίτα  με  χόρτα και τυρί , ειδικά  με πράσο , τσουκνίδα  και ανάμικτα  χόρτα , που αποτελεί  πλήρες  θρεπτικό , χορταστικό, εύγευστο και υγιεινό μεσημεριανό γεύμα..
Εξαιρετικό   είναι  επίσης το πρωϊνό  με  ζεσταμένο χωριάτικο ψωμί , με  αλειμμένο φρέσκο βούτυρο και μέλι, να σβήνεις  το λίγωμα  με  παγωμένο ξινόγαλο.
Το βράδυ  αρκεί  ένα ποτήρι  ξινόγαλο και το πολύ  μια φρυγανιά.

Αρα λοιπόν:

Οχι μόνο σήμερα  επιβάλλεται   η  παραγωγή και εμφιάλωση  φλωρινιώτικου  ξινόγαλου  αλλά μπορούμε και πρέπει  να  το  πουλήσουμε  και στα πέρατα  της οικουμένης.
Είναι ώρα  να  εμφιαλώσουμε  εμείς  το δικό μας ξινόγαλο, με εμπορικό  σήμα ακριβώς αυτό που  υπήρχε: « επωχούμενο γαϊδουράκι , με γκιούμια  γεμάτα ξυνόγαλο».

Με ονομασία προέλευσης  και σύντομο δικό μας ιστορικό, αγνό, παραδοσιακό.

Το δικό μας  αγνό, γνήσιο , γευστικό και θρεπτικό  ΞΙΝΟΓΑΛΟ  ΦΛΩΡΙΝΗΣ !

                                                                 Ο τριγενής  βιγλάτωρ