ΦΛΩΡΙΝΑ Εκλογές 2015: Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι - ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ : Εκλογές 2015: Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι

.

.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογές 2015: Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι

Οδηγίες προς τους εκλογείς εν όψει της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου εξέδωσε το υπουργείο...
Εσωτερικών με εγκύκλιο του.
Χωρίς σταυρό προτίμησης στα ψηφοδέλτια








Δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος («λίστα»). Σε περίπτωση όμως που τεθεί από εκλογέα σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

Στις 7 το πρωί ξεκινάει η εκλογική διαδικασία

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα της 20ής Σεπτεμβρίου 2015. Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το σχετικό δικαίωμα.

Οσοι έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων δήμων, έχουν τη δυνατότητα ως και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 20ής Σεπτεμβρίου να απευθυνθούν στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όσοι από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων.

Τα πιστοποιητικά που θα προσκομίζουν οι ανωτέρω εκλογείς και τα οποία θα εκδίδονται εις διπλούν, φέρουν την κάτωθι ένδειξη: «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015».

Ετεροδημότες

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 30ή Ιουνίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Συνεπώς, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δεν πρέπει να επιτρέπουν σε εκλογείς που φέρουν την ένδειξη Ε στον βασικό εκλογικό κατάλογο να ψηφίσουν.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους ότι για τον υπολογισμό των πραγματικά εγγεγραμμένων κάθε κοινού εκλογικού τμήματος αφαιρούνται οι ετεροδημότες και θεωρούνται εγγεγραμμένοι μόνον όσοι δεν φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η πλασματική εμφάνιση στοιχείων που αφορούν τόσο το σύνολο του εκλογικού σώματος όσο και το ποσοστό αποχής.